Search
VOLGENDE ACTIVITEIT
Noteer onze activiteit voor 2025 alvast in je agenda.
Onze aktiviteiten gaan door in GC Warande, Opperstraat 31, 1770 Liedekerke
Voor meer informatie zie onze pagina activiteiten
Liedekerks dialect
Een greep uit ons Liedekerks dialect,
verdwenen beroepen, winkels en café's
door John Asselman
Het Liedekerks dialect komt van het Zuid-Brabantse dialect en leunt aan bij het Aalsterse dialect.
Ben je van Liedekerke: dan ben je van de Stad Barvoets maar ja de stat Beirrevoesj da klinkt beter. Inderdaad men zei dat de Liedekerkenaren geen geld hadden voor schoeisels te betalen, met een opvliegend karakter dat vroeger in de aard lag van de arbeid 's gemeenschap waar men sprak van:“ men mes, mijn pree en mennen rode neusdoek”.maar Liedekerke evolueerde verder van een armoedig dorp van keuterboerkes uit het feodaal stelsel tot een welstellende entiteit en met een overvloed van nieuwbouw over gans de gemeente, waar veel huizen gemetst werden door familieleden of aangetrouwden in hun vrije tijd en men sprak van en huis gemetst van “voor en na”.
In ons dialect gebruiken wij weinig of niet de letter u want die is vervangen door de letter i. b.v.: een mus is een mis, tussen is tiskèn en een muur is ne mier, en de woorden eindigend op een “en “ afgekabbeld zoals, woord'n, kroiëg'n, zing'n, vier'n, drink'n .
Bij dit dialect horen ook de traditionele Vlaamse gezegden in ons streek-dialect die je zowat overal terugvindt.
De Liedekerkse spreektaal is;guitig, sappig, maar ook grappig, met een kleurrijk pallet, schilderachtig, humoristisch, geestig- origineel, verguld met een gulle levenswijze, maar ook ongezouten, cru en spottend maar ook met een helpende hand naar zijn medemens en waar het goed leven is.
Liedekerke is een van de weinige dorpen die niet gefusioneerd zijn (op enige straten na) doch er zijn toch nog verschillen in tongval tussen Impegem-Pijnegem en Neer-Liedekerke (Stationstraat- Muilem) en de Opperstraat
Daarom willen wij als heemkring ons liedekerks dialect op deze webpagina in de belangstelling houden. Door middel van woorden en gezegden willen wij zo ons steentje bijdragen om ons sappig taaltje een beetje in ere te herstellen.
John Asselman
Link naar deze documenten
Toenamen van Liedekerkse familie's:
va wa volk zeje goe e maan?Verdwenen café's, tavernes en dancings in Liedekerke
+ bieruitzetters depothoudersVerdwenen voedingszaken in Liedekerke
Verdwenen schoenmakers en schoenwinkels
+ Fietsherstellers: wau moen ik mijnen band lauten plekken?
+ Taxi's - Hoedenmakers - Visboeren - Cinema'sVerdwenen beenhouwers en visboeren uit ons dorp
Verdwenen bakkerijen
Verdwenen meubelwinkels, uurwerkmakers en cinema's
+ kolenmarchands en gasverdelers